Specialisaties: Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie
Lymfoedeem is een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfsysteem. Deze storing kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of treedt op als gevolg van een ernstige beschadiging van het lymfvaten systeem door een operatie of bestraling (secundair lymfoedeem). Dit zie je bijvoorbeeld bij borstamputatie, verwijdering van lymfklierweefsel, bestraling bij prostaatkanker etc. etc.. Lymfoedeem veroorzaakt vaak een onprettig cq. pijnlijk gevoel in de huid. Het kan een vermoeid gevoel geven, er kunnen tintelingen optreden en een gespannen gevoel hetgeen allemaal komt door onderhuidse vochtophoping. Hier hoeft nog geen zichtbare zwelling te zijn. Toch is het in dit stadium al van belang dat de oedeemtherapie wordt gestart, om erger te voorkomen. Lymfoedeem is niet alleen hinderlijk, maar geeft ook een vergroot risico op ontstekingen in de huid ("wondroos") die de schade in huid en lymfsysteem ernstig kunnen vergroten. Het lymfoedeem kan jaren na de operatie nog ontstaan. Als er zich eenmaal lymfoedeem heeft gevormd, gaat dit niet vanzelf weg en is er manuele lymfdrainage door een oedeemfysiotherapeut nodig.

Lymfstelsel :

Het lymfestelsel heeft een reinigende functie en draagt bij in het afweersysteem van ons lichaam. Het is een netwerk van lymfvaten en lymfknopen dat door het gehele lichaam loopt. In totaal heeft de mens ongeveer 600m2 lymfvatweefsel. Lymfvaten nemen weefselvocht op met daarin opgeloste eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes die tussen de lichaamscellen blijven hangen en niet in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. De schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden deels in de lymfeknopen vernietigd en verder afgevoerd richting het bloedvatensysteem. Met name in de liezen, de oksels, in de hals en rond de darmen zitten veel lymfknopen die als filters werken.

Behandeling :

Het bijzondere van de oedeemtherapie volgens methode Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht. Het is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfsysteem en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

Begeleiding van een patiënt met een lymfoedeem is van essentieel belang. Het chronische verloop van deze aandoening vraagt om het geven van duidelijke informatie, voorlichting en instructie met betrekking tot de behandeling, aanpassing van leefwijze en voorkomen van beïnvloedende factoren. De patiënt die goed begeleid wordt, leert omgaan met de verandering die het lymfoedeem met zich meebrengt in zijn fysieke, psychologische en sociale functioneren. Zo wordt het leven van de patiënt verruimd en de kwaliteit van leven verbeterd.

De behandeling van lymfoedeem noemt men oedeemtherapie.
Onderdelen van deze therapie zijn onder andere :

Manuele lymfdrainage : Dit is een techniek waarbij de therapeut, door middel van een zacht pompende massagetechniek, de vochtopname door het lymfvatensysteem stimuleert en het functioneren van goede vaten bevordert. Hierdoor wordt de opname en afvoer van weefselvocht verhoogd.

Compressietherapie : Deze therapie is een combinatie van zwachtelen en bewegen. Om het effect van de behandeling te behouden, worden ledematen ingezwachteld. In combinatie met compressietherapie kan het zijn dat u bewegingsoefeningen krijgt. Als het oedeem na verloop van tijd gestabiliseerd is, kan een therapeutisch elastische kous worden aangemeten.

Oefentherapie : Beweging stimuleert het functioneren van de lymfvaten, waardoor overtollig vocht beter wordt afgevoerd. Voldoende bewegen is dus belangrijk, maar daar staat tegenover dat overbelasting van het lichaam voorkomen dient te worden omdat dit oedeemvorming bevordert.

Lymftaping : Dit is een oedeemtherapie ondersteunende, weinig belastende en prettige behandelingsmethode die vochtafvoer stimuleert. Door de tape met een speciale techniek aan te leggen, wordt de lymfafvoer 24 uur per dag gestimuleerd. De speciale tape die hiervoor wordt gebruikt, heeft dezelfde elasticiteit als de huid en moet worden aangelegd volgens de anatomie van de lymfbanen. Deze tape tilt de huid een beetje op waardoor de lymfvaten worden geopend. Er ontstaat een vermindering van druk op de bloedvaten, waardoor oedeem wordt afgevoerd en bovendien wordt de tape een geleider voor lymfvocht. De tape blijft 5 tot 10 dagen op de huid zitten en mag gewoon nat worden, zodat douchen geen probleem is.

De benodigde ondersteunende hulpmiddelen zoals lymftape, zwachtelmateriaal en therapeutisch elastische kous worden met een verwijzing van uw huisarts, door uw zorgverzekering vergoed.

Behandelbare klachten zijn o.a. :

zwelling (oedeem) na een ongeval of operatie
Lymfoedeem, lipoedeem
Verstuikingen, bloeduitstortingen
Spierpijnen en spierletsels
Dystrofieën
migraine
Klachten als gevolg van stress: slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn.
Huidproblemen als chronisch eczeem, acne, littekens.

Wanneer u meer wilt weten over een specifieke aandoening, kunt u vrijblijvend contact opnemen.

=> Klik hier voor meer informatie over oedeemtherapie : www.nvfl.nl



Fysiotherapie Schoenmakers | Burg. Hamersstraat 9 | 6151EP Munstergeleen |
Tel: 06-49602155 | BIG Registratie 19034951804 | AGB 04100383 | Privacy informatie |